Z - taka wartość pojawia się we wzorze. Wybrałem sobie domek jednorodzinny, w stanie surowym zamkniętym (nie piszcie tylko żeby zmienił). Nie wiem jak określić zysk inwestora. Nie wiem jak to policzyć. Proszę o inforamcje jak Wy sobie z tym poradziliście (tylko jakimś ludzkim jezykiem). Z góru dziękuje.
O rany. Ja przyjęłam 35 % (po zrealizowaniu inwestycji), też dolnośląskie, ale małe miasteczko. Przyjęłam taką "stawkę" na podstawie analizy działających na lokalnym rynku firm deweloperskich. Powinnam zmienić???
Na moje oko tak jak sama nazwa wskazuje - zysk inwestora, a więc to, ile zarobi właściciel nieruchomości po jej sprzedaży (po uwzględnieniu wszystkich kosztów jakie poniósł, a więc działki, przyłączy, budowy, rozbudowy, remontu, nadzoru itp.). Tego raczej nie wyliczysz, zrób po prostu rozeznanie na rynku i napisz, że "zysk dewelopera określono na podstawie wywiadu z kilkoma firmami deweloperskimi i aktualnie kształtuje sie on w ... na poziomie ... %". Tak mnie uczono, i tak też zaliczono
A co powiecie, jeżeli celem mojej wyceny jest kredyt na dokończenie inwestycji? Nie będzie wtedy zysku developera, bo celem nie jest zysk, ale wyłącznie dokończenie inwestycji?