Podatek od nieruchomości, opłaty za przekształcenie nieruchomości w odrębną własność, opłaty okołokredytowe, taksa notarialna, podatek od czynności cywilnoprawnych oraz dochodowy
Witam!
Mam takie pytanie. Razem z moją siostrą dostaliśmy na początku 2009 roku w darowiźnie od babci działkę ze starym domem w ktorym obecnie mieszkam ja z żoną oraz moja babcia. Mamy w planach sprzedaż połowy tej działki tę na ktorej stoi dom, a pieniądze przeznaczyć na budowę razem z siostrą domu - bliźniaka na drugiej połowie działki. Wiem że przy takim przeznaczeniu pieniędzy nie będę musiał płacić podatku dochodowego. Ale pieniędzy będzie nieco więcej niż potrzebujemy na budowę, i teraz mam pytanie czy jeśli bym oprócz zbudowania domu kupił jeszcze z siostrą na pół mieszkanie to czy pieniądze wydane na nie również nie będą opodatkowane?
Ostatnio zmieniony 19 cze 2010, 11:00 przez mars, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie zapłacicie podatku jeśli pieniądze ze sprzedaży w ciągu 2 lat wydacie na cele mieszkaniowe - zakup nieruchomości, budowa, spłata kredytu mieszkaniowego itp. Oczywiście wydatki można łączyć, więc jeśli nie wydasz wszystkiego na budowę, resztę możesz przeznaczyć na zakup mieszkania.
Zgadza się,jeżeli zostaną jakieś pieniadze po wybudowaniu domu-bliźniaka to najlepiej będzie szybko ulokować je w nieruchomość,jak np mieszkanie. Wtedy nie bedą opodatkowane.