Proszę o szczere odpowiedzi którego dewelopera mi polecicie z Poznania. Szukamy z żoną czegoś, w końcu trzeba kiedyś przejść na swoje. I jak to sie mówi - ciasne ale własne. Nie szukamy apartamentu, ot takie mieszkanie dla dwóch góra 3 osób. Planujemy jednego bobaska
podbijam temat, czyżby nikt nie potrafił mi nic polecić ? Liczyłem że nakierujecie mnie na jakieś sensowne firmy gdzie będę mógł się rozglądnąć za czymś w przysżłości
No tak doskonale zdaję sobie sprawę. Chodzi mi o mieszkanie niekoniecznie w centrum, lepiej nawet jeśli będzie kawałek od, raz że cena mniejsza, dwa hałas. Mam kilka typów ale liczyłem że ktoś poda mi jakieś swoje doświadczenia z danym deweloperem. Zapoznawałem się z ofertą firmy takiej jak long bridge czy jak to się pisze, wygląda ciekawie, pytanie tylko czy nie robią jakiś przekrętów ? Czy ktoś miał do czynienia z tą firmą ? Jeśli tak to jaką opinię ma na jej temat oraz na temat tego jakie mieszkania buduję ? Widziałem plany na stronce, wyglądają zachęcająco. Ale same plany zawsze takie są, chodzi mi o zrealizowane już inwestycje.
musisz bardziej szukać - Firmy Long Bridge nie znam a troszkę o Poznaniu wiem. Ze strony internetowej wynika że to firma z Warszawy. Jest też dobra informacja, iż w Poznaniu na Kościelnej ich budową zajmuje się WARBUD a to jest dobra firma.
Prawda jest taka że potrzebujesz do kupna mieszkania 2 fachowców - pierwszy to prawnik który pomoże Ci przy zawieraniu umowy drugi to budowlaniec który przy odbiorze mieszkania pokarze co winno być poprawione - rzadko zdarza się aby wszystko było ok.
Ja mieszkanie kupowałem we Wechcie - deweloper do bani, ale lokalizacja inwestycji rewelacyjna. Mieszkanie odbierałem jakieś 6-7 razy już nie pamiętam trwało to pół roku ale dziś mam spokój czego nie mogę powiedzieć o sąsiadach
No co racja to racja. Znajomy polecał firmę o której pisałem post wyżej ale lepiej wiedzieć jakie wrażenie ma ogół niż jednostka wkońcu to nie zakup czegoś co się kupuje na codzień.
w tabeli na terenie poznania zajął wysokie miejsce, w innych miastach (gdańsk) ma pierwsze, czytałem na ich stronce że działają już 12 lat na rynku itp itd tylko jak wiadomo strona to strona i każdy się tam zachwala i sobie "lukruje"
prześledź sobie słynną już wechtę - w jednym określany jako słaby deweloper rok później jak dobry ( wiesz mi nic się nie zmieniło)
Nie sugeruj się deweloperem - ci co mieli upaść to upadli w ostatnich latach. Lokalizacja a potem sprawdź z czego budują - potem kontrolować wykończenia bo tutaj najwięcej problemów no i oczywiście zapisywać kary umowne za opóźnienie w oddaniu lokalu itp itd
Sugerujesz że jest możliwość stworzenia umowy pod konkretnego indywidualnego klienta ?
chyba tam przedzwonię, poproszę jakieś wzory umów, prześledzę to no i oczywiście trzeba będzie prawnika.
a rankingi rankingami, dlatego pytałem tutaj na forum bo wiem że te rankingi miarodajne nie są do końca.
tak ale ... nie chodzi mi o to aby stworzono umowę wyłącznie dla Ciebie . Rzecz polega na wypośrodkowaniu tego co oczekujesz i co się da zmienić a czego nie i o co nie mam sensu walczyć ponieważ nie jest istotne. Najczęściej w przypadku "umów deweloperskich" negocjacje toczą się w zakresie kar(odsetek itp) dla jednej i drugiej strony oraz terminów zapłaty i oddania lokalu. Czasami jest tak, iż nie da się określonego zapisu zmienić wtedy przynajmniej warto być świadomym zagrożeń i możliwości ich uniknięcia np przez szczególniejsze pilnowanie banku i terminowości przelewów.
Zdarza się, iż umowy są pisane wyłącznie "pod" deweloperów i są niekorzystne dla klientów jednak chwilowa sytuacja na rynku powoduje, iż deweloperom zależy na klienci i nie robią takich"fiku miku" jak kiedyś.
nie ma przynajmniej ja nie widziałem - umowy się zmieniają ale nie powinno być problemu z uzyskaniem takiej umowy o źródła oczywiście po podpisaniu rezerwacji
cholera, wstępnie byłbym zainteresowany jedną firmą, dużo się już nasłuchałem bo pytam ludzi z branży, no i chciałbym mimo wszystko przed rezerwacją uzyskać taką umowę - przestudiować czy nie chcą zrobić klienta na szaro. no nic zobaczymy co w tym temacie da się zrobić u źródła