czy ktoś mogłby mnie nakierować jak mam się zabrać do wyceny odrębnej własności lokalu (dodam ze KW jest obciązona hipoteką).Nie mam pojęcia od czego zacząć
Odrębna własność lokalu
Podejść tak jak do wyceny innych nieruchomości. Sprawdzić KW lokalu i nieruchomości gruntowej na której jest lokal. Wziąć wyrys z mapy ewidencyjnej, wypis z rejestru gruntów i lokali., no i przede wszystkim zebrać bazę danych nieruchomości podobnych. Na praktyce zawodowej będzie Pani robić obowiązkowo też taką wycenę.
[quote:20eaed90d1="Radsad;4261"]Wpis w dziale IV KW nie stanowi żadnej przeszkody ani utrudnienia. Trzeba też zaopatrzyc się w zaświadczenie o samodzielności lokalu - na podyplomówce za jego brak głowy nie urwą - ale na egzaminie na RM mojego dobrego znajomego tylko z tego powodu oblali.[/quote:20eaed90d1]
Nie rozumiem czemu ma służyć zaświadczenie o samodzielności lokalu do wyceny lokalu już wyodrębnionego. Przecież taki lokal posiada już księgę wieczystą, a zaświadczenie jest niezbędne do wyodrębnienia lokalu właśnie i dla tego celu jest wydawane. No chyba, że chodzi o wycenę odrębnej własności lokalu, której jeszcze nie ma, a wycena ma służyć właśnie wyodrębnieniu.
Nie rozumiem czemu ma służyć zaświadczenie o samodzielności lokalu do wyceny lokalu już wyodrębnionego. Przecież taki lokal posiada już księgę wieczystą, a zaświadczenie jest niezbędne do wyodrębnienia lokalu właśnie i dla tego celu jest wydawane. No chyba, że chodzi o wycenę odrębnej własności lokalu, której jeszcze nie ma, a wycena ma służyć właśnie wyodrębnieniu.