Wymiana doświadczeń, wzory dokumentów, sposoby prowadzenia biura nieruchomości, informacje bieżące, archiwizacja dokumentów, licencje, opisy programów do obsługi biur nieruchomości. Forum dostępne tylko dla użytkowników zarejestrowanych.
Pośrednik zawarł umowę o posrednictwo w kupnie. Oprócz nieruchomości, które posiadał w swojej bazie danych były nieruchomości, które znalazł dziłając na rzecz tego klienta.Wśród wszystkich informacji o nieruchomościach znalazła się również informacja o planowanej licytacji, o której kupujacy rzeczywiście nie wiedział. Jeżeli przystapi do tej licytacji i ją wygra, czy posrednik może domagać się prowizji.
Prowizja należy się wtedy oczywiście, jeśli kupujący podpisał umową z pośrednikiem o pośrednictwo w zakupie nieruchomości. Licytacja chyba nie wyklucza tu obowiązku zapłaty prowizji, bo niby czemu ma wykluczać? Tak mi się zdaje
Również uważam, że w takiej sytuacji wynagrodzenie należy się Pośrednikowi. Nieruchomość będąca przedmiotem licytacji powinna jednak znaleść sie na wskazankiu adresowym będącym załącznikiem do umowy pośrednictwa kupna nieruchomości.
Weronika S.
Już kiedyś miałam taką sytuację i dowiedziałam się wtedy, że jest to możliwe. Ja jednak na wszelki wypadek zawarłam w umowie pośrednictwa zapis, że wskazaniem nieruchomości jest również wskazanie przetargu.