Wymiana doświadczeń, wzory dokumentów, sposoby prowadzenia biura nieruchomości, informacje bieżące, archiwizacja dokumentów, licencje, opisy programów do obsługi biur nieruchomości. Forum dostępne tylko dla użytkowników zarejestrowanych.
czy myślicie że obecny zastój na rynku jest spowodowany czynnikami sezonowymi, czy też ludzie bardziej się boją zawirowań na rynkach finansowych ? z tego co obserwuję to jest zerowy ruch na rynku od połowy grudnia; uważacie że taka sytuacja długo potrwa czy już klienci się szykują do zakupów ?
Ponoć na przełomie roku zawsze jest pewien zastój na rynku. Ceny nawet nieco opadły, ale podobno nie na długo i ten rok wcale nie ma przynieść odwrotu trendu zwyżki cen nieruchomości. Wiosna niedługo to zobaczymy jak będzie z cenami. Może właśnie teraz jest moment żeby spokojnie wybrać nieruchomość i nie oglądać na rosnące z dnia na dzień ceny? Ja też kupowałem mieszkanie w styczniu, ale to było 3 lata temu, teraz jego wartość wzrosła co najmniej o połowę w stosunku do ceny jaką za nie płaciłem.
niestety tworzy się nieciekawy klimat; tak jak w poprzednich latach media nakręcały ludzi i rynek, tak teraz raczej prognozują zastój i spadki, do tego rosną stopy procentowe, a gospodarka zaczyna zwalniać - jakoś mi to dobrze nie wygląda
no tak droższe kredyty, ceny jak narazie stabilne; ludzie i tak wcześniej kupując mieszkania na kredyt wykorzystywali w większości przypadków na maksa swoją zdolność kredytową - ci co mogli to już mieszkania kupili. Jeśli się nie poprawi sytuacja finansowa gospodarstw domowych, to moim zdaniem poziom cenowy pozostaje na nie zmienionym poziomie, choć słyszy się, że ceny mają w 2008-2009 rosnąć, ale nie z taką dynamiką jaką mieliśmy do tej pory...
zobaczymy:)